2009-02-11

Priežiūra (dauginimas)

Pasifloros gali būti dauginamos sėklomis, kurios gali būti ir kryžmintos su kitomis rūšimis ar hibridais. Jei energingas, sveikas ir nepažeistas virusų, laisvai žydintis augalas, jis yra tinkamas dauginiui. Jei turimas sveikas augalas, tai tinkamesnis būdas dauginti yra atžalomis, nes sėjinukai gali neišlaikyti (nepagerinti) tėvinio augalo savybių. Augalo išpjova bus identiška tėvų augalui, ar hibridui,  pirminiai rūšiai. 
Pažymėtina, kad kaikurios pasiflorų rūšys įsišaknija labai lengvai, o kitos sunkiau. Kaikurioms atžaloms pakanka vandens ir nereikalauja jokių ypatingų temperatūros sąlygų. Jei nepavyksta įšaknydinti, negalvokite, kad padarėte kažką negerai. Pavyzdžiui P.racemosa įsišaknys, bet neužaugs, jei ant išpjovos nelieka senojo augalo pumpurų. Kiekvienas turi savo įsišaknydijimo techniką. Geriausias laikas dauginimui atžalomis daugumai rūšių yra pavasaris ir ruduo. Dauguma augintojų mano, kad svarbi ir mėnulio fazė. Geriausias laikas nuo jaunaties per pirmąjį ketvirtį link pilnaties.  
Tušti stiebai yra neabejotinai netinkami įsišaknydijimui ir linkę pūti. Reikia stengtis jų išvengti. Galima tam užkirsti kelią, tuščius sausus galus  apvaškuojant.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą