2009-02-11

Pavadinimo kilmė


Passiflora ar 'Aistros gėlė' (Flos passionis) taip ją pavadino dėl  gėlės dalių, septynioliktame šimtmetyje Ispanijos dvasininkai Pietų Amerikoje. Ispanams ji buvo žinoma kaip "La Flor de las cinco Llagas" ar 'Gėlė Su Penkiomis Žaizdomis.' 'Passionis' siejama su Kristaus kančiomis. Augalo dalys buvo interpretuojamos Giacomo Bosio, dvasininko ir istoriko, Romoje (1609), kaip susieti su nukryžiavimo elementais.
Penki vainiklapiai ir penki taurėlapiai yra dešimt apaštalų, išskirus Judą ir Petrą. Vainiko siūlai yra dyglių karūna. Penki kuokeliai su dulkine atitinka penkias šventas žaizdas. Šis simbolizmas nėra visuotinis tačiau. Nuo to laiko gėlės vardas buvo susietassu šiais simboliais visoje  Europoje. 
Ispanijoje, ji žinoma kaip Espina de Cristo (Kristaus Dyglys). 
Vokietijoje vienu metu ji buvo  žinoma kaip Muttergottes-Schuzchen (Dievo motinos žvaigždė). 
Izraelyje ją vadina laikrodžio gėle (שעונית). 
Japonijoje, jį yra žinomi kaip laikrodžio augalas.
Šiaurės Amerikoje juos taip pat pavadina Maypop, vandenine citrina, ir laukiniu abrikosu (dėl vaisiaus). Amerikos senbuviai Tenesio rajone
pavadino ją ocoee, ir Ocoee Upė ir slėnis yra pavadinti vardu šio augalo garbei.
Passiflora, taip pat žinomas kaip aistros gėlės, passionflowers, granadilla, grenadilla, maracuja, granadiglia, passiflora azzurra, fiore della passione, passionaria, pasiflora, passiflore, fleur de la aistra, passiflore bleue, blaue passionsblume, pasifloro,  هرة  لعاطفة, passionera, flor de la passió,  ل  اعت, passionsblomst, grenadilo, flôr di aistra, mburukuja, maracujá, fior 'd pasiòn, ir passionsblomma!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą